Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

A cégek fele elbagatellizálja az adatvédelmi kockázatokat

Az információmennyiség gyors növekedésének, a közösségi média és mobileszközök robbanásszerű elterjedésének köszönhetően azonban sok cég esetében hiányzik a megfelelő humán szaktudás vagy technikai háttér, vagy legrosszabb esetben mindkettő, hogy megfelelő színvonalon tudják menedzselni a dokumentumaikat.

A fentiek is motiválták az Iron Mountain piacvezető iratkezelő vállalatot és a PricewaterhouseCoopers, a világ négy nagy könyvvizsgáló társaságának egyikét, hogy az adatkezelésben rejlő kockázatokat kategorizálja a kkv-k európai piacán. A részletes kutatás sok egyéb mellett egy összetett adatkezelési-kockázat érettségi indexet is tartalmaz.

A kutatásban 600 kkv vett részt Angliából, Franciaországból, Németországból, Hollandiából, Spanyolországból és Magyarországról.

A felmérés szerint a megkérdezettek 68%-a véli úgy, hogy az információkkal történő felelős bánásmód elősegíti az üzleti sikerek elérését és a többség mára felismerte, hogy az információ értékes vagyoneleme minden társaságnak. Ennek ellenére csak 45%-uk rendelkezik az adataikra leselkedő kockázatok kezelésére vonatkozó stratégiával, miközben 44%-uk arra számít, hogy az adathalászat kockázata a jövőben növekedni fog.

A kutatásból az is kiderül, hogy mit gondolnak a kkv-k az adatvédelem és a dokumentummenedzsment fontosságáról, és hogy mit tesznek ennek eléréséért. Miközben 78%-uk gondolja úgy, hogy mindent meg kell tenni az adathalász támadások megelőzéséért, 47%-uk nyilatkozott úgy, hogy a menedzsment nem tartja fontos ügynek az adatvédelmet.

Legalább ugyanennyire ellentmondásos az az adat is, hogy amíg a cégek a legszigorúbb biztonsági előírások betartását követelik meg a szállítóiktól, és csak 14%-uk dolgozna olyan beszállítóval, amely már elszenvedett adathalász támadást, addig ezeket a szigorú biztonsági előírásokat saját magukra vonatkozóan nem tartják kötelezőnek.

A kutatásban a holland és magyar vállalatok érték el a legmagasabb átlag pontszámot 62,4, illetve 61 ponttal. A hat ország kkv-it vizsgáló kutatásban Hollandia az az ország, ahol leginkább stratégia kérdésként kezelik a dokumentummenedzsment területét.

Szakonyi András, az Iron Mountain Kelet- és Észak-Európáért felelős alelnöke elmondta: a magyar kkv-k a legnagyobb előrelépést a dokumentummenedzsment területén az alkalmazottak képzésére vonatkozó intézkedésekkel és a velük folytatott kommunikációban érték el.

Üzleti tippek

Természetesen a tanulmányban a készítők arra is tesznek javaslatot, hogy a kkv-k milyen módon tudják csökkenteni az adataikra leselkedő kockázatokat.

http://24.hu/fn/uzleti-tippek/2017/02/16/

PwC dokumentummenedzsment

Megtekintés: 996